ASTRUPHAVEN

HAVELIV

Coop Danmark kom med en forespørgsel om de måtte

interview os om vores have.

Det lød spændende og herunder kan  du læse

resultatet.

Haveentusiasten - Lone og Arne Astrup

Alle haver er unikke, da de bærer præg af ejernes individuelle smag og inspirationskilder. Hos coop.dk mener vi, at den enorme variation i danske haver er enormt spændende, og at indblik heri kan være med til at sparke gang i kreativiteten rundt i det danske land. Derfor har vi snakket med en række danske haveentusiaster, og i denne uge kan du møde Lone og Arne Astrup fra Videbæk.


Astruphaven: Asymmetri, niveauforskelle og natursten fra lokalområdet

Lone og Arne Astrup har en 650 kvm. stor have, Astruphaven, som de passer og plejer med stor entusiasme. For dem er det vigtigt, at haven er asymmetrisk og i mange niveauer, så haven er spændende at udforske. Derfor har Lone og Arne bygget haven op med hele 250 ton natursten, som de har stor interesse for. Stenene har de skaffet gennem lokale landmænd, da sten fra lokalområdet efter deres mening går godt i spænd med den omkringliggende natur.


Ro og balance i farve- og plantevalg

Når der skal vælges planter i Astruphaven, spiller ro og balance i farve- og plantevalg en væsentlig rolle. Lone og Arne lægger vægt på, at haven ser naturlig ud med sine 28 vandhuller, de mange natursten og særligt udvalgte blomster og planter.

Hvad planter angår, er det nemlig vigtigt, at form og farve passer til havens natursten. Derfor har Lone og Arne blandt andet udvalgt rhododendron og azaleaer, som blomstrer i juni måned, og en del stenbedsplanter, som blomstrer i hele sommerperioden: ” Vi går op i plantens farve og facon. Vores have er meget grøn med blå og gule nuancer. Derudover har vi acer, alunrod og andre stenbedsplanter i mørkerød, som giver en fantastisk kontrast til det grønlige.”

Vi har stillet Lone og Arne en række spørgsmål, som de besvarer herunder.


Hvad er I særligt glade for i jeres have?

Vi er meget glade for havens niveauforskelle, og vi er meget glade for måden, hvorpå vi har bygget haven asymmetrisk op med natursten. Vi synes, det giver et fantastisk spændende miljø, når man bygger sin have op på den måde.

Hvad er jeres bedste råd til haven?

Man skal udvikle haverummet, så man bliver nysgerrig efter at se, hvad der er rundt om næste hjørne. Efter vores mening bliver det lidt for kedeligt, hvis man kan stå på græsplænen og se hele haven. Det er vigtigt, at der noget at udforske.

Hvilke haveredskaber kan I ikke leve uden?

Vores rosensaks og el-håndklipper så vi kan klippe til. Udover natursten er meget af vores have dækket af bregner og andet bunddække, så vi har ingen rive eller kultivator i modsætning til mange andre. Vi ved nemlig ikke, hvad vi skal bruge dem til.

Har I et yndlingsted i haven?

Vi har 10 forskellige siddepladser i haven, og de er alle lige dejlige. Det betyder, at vi altid kan finde skygge eller sol efter eget ønske. Vi bruger meget tid på at pleje haven, men det er også enormt vigtigt at give sig tid til at sidde og nyde tilværelsen med en kop kaffe. Eksempelvis har vi to gode stole med hynder i vores pavillon, som ligger på havens øverste niveau. Herfra har vi en dejlig udsigt ned i haven.

Når vi har gæster til åben have, tager de i øvrigt ofte kaffe og småkager med, som de sidder nyder i havens små oaser.


Vil I tilføre nye planter eller blomster til haven i år?

Ja, det gør vi løbende. Vi elsker at gå på plantemarkeder for at finde nye og spændende planter til haven. Vi holder eksempelvis meget af heksekoste, som er miniatureudgaver af træer og buske. De vokser kun ½-1 cm om året, hvilket betyder, at man ikke skal klippe så meget. Vi har lige fået en fantastisk smuk heksekost i form af en rødbøg med meget fine krøllede mørkerøde blade.

Det skal også siges, at når vi finder de helt rigtige acer, alunrod og mørkerøde stenbedsplanter, så køber vi dem med det samme!

Hvor finder I inspiration til jeres have?

Vi startede med haven i 1998, og dengang brugte vi meget tid på at besøge åbne haver. Det giver god inspiration og en masse ideer, som man kan arbejde ud fra, når man udvikler sin egen have.

Besøg Astruphaven

Du kan efter aftale besøge Lone og Arne i Astruphaven.

Fredag den 1. august fra kl. 20.30 – 23.00 er der lysfest i Astruphaven. Her kan du opleve haven i en skøn aftenstemning, hvor hele haven vil være oplyst af 300 lamper og fyrfadslys. Vi serverer et glas vin samt kaffe og småkager.

Læs mere på www.astruphaven.dk